Effektivt med en eftermiddagstupplur


En 15-20 minuters lång tupplur på eftermiddagen gör susen när tröttheten gör sig påmind.

En rad studier visar hur viktig en rätt avpassad tupplur är för att ladda om batterierna på nytt. För en vuxen person är det bästa naturligtvis att sova sex till sju tummar per natt, men de flesta får ändå en dipp på eftermiddagen. Ögonlocken börjar sjunka ihop och man upplever det svårt att hålla sig vaken.

Om man dessutom stigit upp för tidigt, sovit dåligt eller ansträngt hjärnan ovanligt mycket förstärks dippen ytterligare. Däremot bör denna eftermiddagsdipp inte förväxlas med den dåsighet som kan uppstå efter en stadig lunch. Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är dock hjälpen som närmast när man är som tröttast. Han menar att en lagom lång tupplur, ungefär en halvtimme, räcker för att man ska kvickna till. Detta är till exempel något som piloter utnyttjar när de är på långflygningar.
”– De har som tumregel att ligga i sängen under 30 minuter, då får man oftast ut i snitt 20 minuters effektiv sömn. Det är en rätt bra rekommendation”, säger Torbjörn Åkerstedt.

En person som kortar ner nattsömnen till fem timmar, kan enligt Åkerstedt utan problem reparera det med femton till tjugo minuters siesta på dagen.

Källa:
Dagens Nyheters nätupplaga 2009-09-11

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s